تحریریه مجموعه آموزش مجازی آرک پرو : مسجد انعکاس (Mosque of Reflection) در شهر دوبی ساخته شده است. این ساختمان مذهبی 2800 متر مربعی، با یک هدف خاص و والا طراحی شد. آن هم، بازتعریف نقش مسجد در شهرهای اسلامی بود. احتمالاً شما هم به خوبی می دانید که در تمامی گونه های سنتی مسجد عربی، یک عنصر مشترک وجود دارد. به زبان ساده تر، تمامی مساجد در شهرهای عربی – اسلامی به نحوی طراحی می شوند که جامعه (یا بهتر بگوییم، شهروندان مسلمان) بتوانند به آسانی از فضاهای آن بهره ببرند. در ادامه ی این مطلب، نگاهی خواهیم انداخت به زبان معماری مسجد انعکاس! با این امید که بتوانیم ردپاهای معماری معاصر در طراحی و ساخت ساختمان های مذهبی را به خوبی شناسایی کنیم. پس لطفاً با ما همراه باشید.
آشنایی با موقعیت و ساختار مسجد انعکاس
پیش از هر چیز، بد نیست بدانید که این مسجد، حاصل هنرمندی و خلاقیت تیمی از معماران کمپانی معماری Waiwai (مستقر در توکیوی ژاپن ) می باشد. اگر بخواهیم با شما صادق باشیم، باید بگوییم این تیم در ایجاد یک پیکربندی معاصر برای فضایی مقدس، بسیار موفق عمل کردند.
مسجد انعکاس، یکی از ستاره های نوظهور چشم انداز متراکم شهر دبی است. این ساختمان مذهبی در همسایگی کوکاکولا آرنا قرار دارد. به این ترتیب، می توان به آسانی متوجه تضاد کامل (اما دلنشین) آن با محیط اطرافش شد. شاید بهتر باشد اینگونه بگوییم که این مسجد تجسم فیزیکی معنویت، آرامش و اجتماعات مردمی در محیطی مدرن و کاملاً معاصر است. در همین راستا، تیم معماران پوسته ی مسجد را با کمک رنگ سبز پاستلی (و براق) طراحی کردند. این رنگ بازتابنده توانسته است آرایش فضایی فضاهای نماز و مناجات را به خوبی سازماندهی کند.
مهم ترین عنصر در پروژه طراحی مسجد انعکاس چه بود؟
جذاب ترین و مهم ترین عنصر به کار رفته در این پروژه، رواق های ستوندار است. سیستم رواق های مسجد انعکاس به آرامی و نرمی، دایره وار به دور مسجد می پیچند. بر همین اساس، می توان ادعا کرد که آن ها، از هر سو، مردم را به سمت فضاهای داخلی و به تبع آن، عبادت و راز و نیاز دعوت می نمایند. رنگ روشن این رواق ها، باعث ایجاد حس سبکی و باز بودن در فضا شده است. متریال فلز هم (به کار رفته در رواق ها) می تواند مرز بین شهر و مسجد را کمرنگ نماید و شفافیت ایجاد کند.