تحریریه مجموعه آموزش مجازی آرک پرو : خانه آخر هفته در کاگوشیما، یکی از شهرهای زیبای کشور ژاپن (Japan) ساخته شده است. اینجا، 165 متر مربع مساحت دارد و فضاهای مختلفی را در خود جای داده است. یکی از این فضاها، یک اتاق نشیمن بزرگ است که حدود یک سوم از مساحت کل طبقه را به اشغال خود درآورده است. مسئولیت طراحی و اجرای خانه آخر هفته بر عهده ی تیمی از معماران کمپانی معماری EAL بود. در ادامه ی این مطلب، تلاش خواهیم کرد که شما را با زیر و بم زبان معماری این پروژه ی جذابِ صنعت معماری ژاپن آشنا کنیم. پس لطفاً تا انتهای مسیر، با ما همراه باشید.
کانسپت طراحی خانه آخر هفته چطور شکل گرفت؟
در مفاهیم باستانی معماری ژاپن؛ اتاق های اصلی خانه (نشیمن و اتاق های خواب) توسط فضاهای عمومی ای مثل ایوان و اتاق های زیر شیروانی محاصره می شوند. ژاپنی ها، این فضاهای عمومی را غیرمسکونی می دانند. به همین دلیل، از آن ها به عنوان انباری نیز بهره می گیرند.
مثلاً یک ایوان می تواند نقش تنظیم ارتباط بین فضاهای داخلی و خارجی را بر عهده بگیرد. اتصالات بین بیرون و درونش را هم می توان برطبق وضعیت آب و هواییِ فصول مختلف سال، تغییر داد. می دانید مهم ترین فایده ی چنین سیستمی چیست؟ کمک به تهویه ی هوای فضاهای داخلی، در زمانه ای که هنوز اصول معماری مدرن تدوین نشده بودند.
نقش معماری پایدار در سازماندهی فضایی خانه آخر هفته
تیم معماران این پروژه می دانستند که خانه آخر هفته در معرض تابش مستقیم نور خورشید است. پس برای پوشش سقف آن، از عایق های حرارتی استفاده کردند. نتیجه ی این تصمیم هوشمندانه واقعاً تحسین برانگیز بود. چرا که از سپتامبر 2021 تا فوریه ی 2022، انتقال دما بین فضاهای زندگی و بیرونی به طرز قابل توجهی کم بود. در واقع، در ماه دسامبر، یعنی در سردترین ماه سال، دمای هوای فضاهای داخلی، بدون استفاده از وسایل گرمازا، ده درجه بالاتر از دمای هوای فضاهای خارجی بود.
از سوی دیگر، روکش خارجی نمای خانه از جنس تخته سدر کربن (the carbonized cedar) است. این انتخاب را می توان برداشتی آزاد از معماری سنتی ژاپن دانست. تخته سدر کربن، هم در برابر تغییرات آب و هوایی به شدت مقاوم است و هم پایداری خوبی دارد. به علاوه، در برابر آتش سوزی هم بسیار خوب عمل می کند.